Karar Tarihi: 12.08.2020
Karar Sayısı: 08
İlçemiz Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 26.Maddesi gereği Kaymakamlık toplantı salonunda; Ayvacık Kaymakamı Ezine Kaymakam V. Cevat ÇELİK başkanlığında 12.08.2020 tarihinde yapılan toplantıda aşağıda belirlenen kararlar alınmıştır.
GÜNDEM:
1-) Halk Sağlığı kapsamında COVİD-19 salgınının ülkemizde etkisi bitene kadar İlçemizde alınması gereken tedbirlerin görüşülmesi,
2-) Kurul üyelerinin istek ve önerileri.
KARAR:
A. İçişleri Bakanlığı’nın 12.08.2020 tarih ve E.13079 sayılı Genelgesi gereği; halı sahaların, Sağlık Bakanlığının 12.08.2020 tarih ve 149 sayılı yazısı ve ekinde yer alan rehber ile bu Genelge’de belirtilen hükümler çerçevesinde 12.08.2020 tarihinden itibaren faaliyette bulunabilmelerine.
Buna göre halı saha tesislerinin işletmecileri, çalışanları, müşterileri ile her ne sebeple olursa olsunburalarda bulunan kişilerin aşağıda belirtilen kurallara ve alınması gereken tedbirlere uymasına,
I. Halı Saha Tesislerine Yönelik Tedbirler:
1. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinin “Spor Salonları ve Spor Merkezlerinde Alınması Gereken Önlemler ” başlığında belirlenen tedbirlerin eksiksiz bir şekilde uygulanmasına,
2. Covid-19 salgınına karşı alınacak tedbirlerin uygulanmasından sorumlu ve denetim ekiplerinin iletişim içinde olacağı işletmenin Koronavirüs sorumlusu/sorumluları görevlendirilmesine,
3. Tesise giren her müşterinin HES kodu ile giriş yapması, görevli bir personel marifetiyle “Hayat Eve Sığar” mobil uygulaması üzerinden müşterilerin HES kodlarının sorgulanması ve uygulamanın onay verdiği kişilere tesislerin kullandırılmasına,
4. Tesise giren herkesin ateş ölçümlerinin yapılmasına, ateşi 38 derecenin üzerinde olanların tesislere girişine izin verilmemesine ve en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmelerine,
5. Tesislere maskesiz müşteri/çalışan alınmaması, antrenman ve maç haricinde maskenin kesintisiz kullanılmasına (N95/FFP2 maskeler kullanılmamalıdır),
6. Tesislerdeki kişi sayısının kapalı alanlar için 6 metrekareye bir kişi düşecek şekilde sınırlandırılmasına ve buna ilişkin bilginin tesis girişine asılmasına,
7. Tesislere misafir veya izleyici kabul edilmemesine, 18 yaş altı çocuklarla birlikte en fazla bir velisinin maske takma koşuluyla tesise alınmasına ve veliler arasında en az 2 metre fiziki mesafe bulunacak şekilde oturma düzeni oluşturulmasına,
8. Tesislerde bulunan soyunma odası/kabini, duş ve sauna alanlarının kapalı tutulmasına, müşterilerin kullanımına müsaade edilmemesine,
9. Spor aktiviteleri damlacık çıkışını ve hızını artırdığı için tesislerde müşteriler ile çalışanların yakın temasının azaltılmasına, antrenman ve maçlar dışında müşteriler arasında fiziki mesafenin en az 2 metre olarak uygulanmasına,
10. Tesislere müşterilerin randevu ile kabul edilmesine,
11. Tesislerin giriş ve çıkış yönlerinin birbiriyle çakışmayacak şekilde farklı yönlerde düzenlenmesine, kalabalıkların oluşmasını önlemek amacıyla tesisin dış kapısına kontrolsüz girişi engellemeye yönelik uyarı levhası konulmasına, engelleyici mekanizmaların kurulmasına,
12. Spor yaralanması durumunda, yaralının etrafında oluşması muhtemel kalabalıkların oluşması ve yakın temasın engellenmesine,
13. Tesislerin girişine COVID-19 tedbirleri kapsamında temizlik, maske, mesafe tedbirleri ile tesis içinde uyulması gereken kuralları içeren afişlerin asılmasına,
14. Müşterilerin giriş/çıkış saatlerinin kaydedilmesine ve en az 14 gün süreyle bu kayıtların saklanmasına,
15. Tesislerin girişinde ve içinde yeterli sayıda ve miktarda el antiseptiği bulundurulmasına,
16. Tesislerde su ve sabuna erişimin kolay olmasına ve tek kullanımlık kâğıt havluların bulundurulmasına,
17. Tesislere üyelik sözleşmelerine COVID-19 tedbir/kuralları ve rezervasyon prosedürleri ile ilgili açıklamaların eklenmesine,
18. Yaş ve kronik hastalığı nedeniyle risk grubunda yer alan vatandaşlara tesislerin kullandırılmamasına,
19. Tesis bünyesinde bulunan kafe tarzı yeme içme bölümlerinin “Sağlık Bakanlığının Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan Restoran, Lokanta, Kafe hizmeti sunan işletmelerde alınması gereken önlemler doğrultusunda hizmet vermelerinin sağlanmasına,
20. Tesislerin giriş ve çıkışına pedallı ve kapaklı çöp kutusu konulmasına ve düzenli olarak boşaltılmasına,
21. Antrenman/maç aralarındaki dinlenme molaları dışında tesislerde müşterilerin beklemesine kesinlikle izin verilmemesine,
22. Tesislerde ortak kullanım amacıyla gazete, dergi vb. bulundurulmamasına,
23. Nakit ödeme yerine tercihen temassız ödeme talep edilmesine, ödeme terminallerinde dokunulan yüzeylerin %70'lik alkol ile temizlenmesine,
24. Halı saha tesisi içinde bulunan ofislerde Sağlık Bakanlığının “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan “Ofis ve Büro Sisteminde Faaliyet Gösteren Tüm İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler” doğrultusunda uygun çalışılmasına,
II. Tesislerin Temizlenmesine. Dezenfeksiyonuna ve Havalandırılmasına Yönelik Tedbirler:
1. Tesislerin temizliklerinin her gün düzenli olarak yapılmasına, sık kullanılan alan ve malzemelerin daha dikkatli temizlenmesine,
2. Tesislerin yer ve yüzeylerin temizliğinde nemli silme-paspaslamanın tercih edilmesine, toz çıkaran fırça ile süpürme işlemlerinden kaçınılmasına,
3. Tesislerin temizliğinde kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri, el ve vücudun sık değdiği bölümler gibi sık dokunulan yüzeylerin temizliğine dikkat edilmesine, bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılması, tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmasına,
4. Yazar kasa, bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeylerinin %70'lik alkolle silinerek dezenfeksiyonun sağlanmasına,
5. Temizlik bezlerinin kullanım alanına göre ayrılmasına ve her kullanım sonrası uygun şekilde temizlenmesine, yıkanabilen, tekrar kullanılan temizlik malzemelerinin en az 60oC'de yıkanmasına,
6. Futbol toplarının her maç bitiminde %70'lik alkolle silinerek dezenfeksiyon edilmesine,
7. Tuvaletlere el yıkama ve maske kullanımı ile ilgili afişlerin asılmasına ve sürekli sıvı sabun bulundurulmasına,
8. Tesislerde hepafilitreli hava akımı ile çalışan el kurutma cihazları dışında el kurutma cihazlarının kullanılmamasına,
9. Tuvaletlerdeki su ve sabunların fotoselli olmalarının sağlanmasına,
10. Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanmasının sağlanmasına, kullanılan maske ve eldivenlerin çıkarılıp çöp kutusuna atılmasına ve ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmasının sağlanmasına,
11. Tesiste vantilatörlerin çalıştırılmamasına ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan “COVID-19 Kapsamında Klima/İklimlendirme Sistemlerinde Alınacak Önlemler”e uygun hareket edilmesine,
12. Tesislerin kapalı bölümlerinin sık sık havalandırılmasına,
III. Çalışan Personele Yönelik Tedbirler:
1. Halı sahalarda çalışan tüm personelin “Hayat Eve Sığar (HES)” kodu almasına,
2. Çalışan personelin COVID-19'un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilendirilmesine,
3. Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtiler gösteren veya COVID-19 vakası temaslısı olan çalışanların tıbbi maske takılarak sağlık kurumuna yönlendirilmesine,
4. Çalışan personelin tümünün kuralına uygun tıbbi maske takmasının, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmesinin ve maske değiştirilmesinde el antiseptiği kullanmasının sağlanmasına,
5. Çalışan personelin el hijyenine dikkat etmesinin sağlanmasına, ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmasına, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanmasının sağlanmasına,
6. Personelin dinlenme odalarında en az 1 metrelik fiziki mesafeye dikkat etmelerinin sağlanması ve maskesiz bulunmamalarının sağlanması,
IV. Müşterilere Yönelik Tedbirler:
1. Halı sahalardan faydalanmak isteyen herkesin zorunlu olarak “Hayat Eve Sığar (HES)” kodu almalarına,
2. Halı saha tesislerine maske ile gelmelerine ve antrenman/maç dışında maskeyi çıkarmamalarına,
3. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olan, COVID-19 vakası veya temaslısı olanların tesislere alınmamasına, tıbbi maske takılarak sağlık kurumlarına yönlendirilmelerine,
4. Müşterilerin randevu saatlerine uymasının sağlanmasına,
5. Müşterilerin tesis içerisinde her alanda diğer kişilerle 2 metre fiziki mesafeye uymalarının sağlanmasına,
6. Tesiste uyulması gereken kuralları içeren bilgilendirmelerin okunmasına,
7. Kişisel havlu kullanılmasına, havluların işletme tarafından karşılanması halinde poşetli veya görevli personel tarafından verilmesine,
8. Tesise girdikten sonra ellerin yıkanmasına ya da el antiseptiği kullanılmasına,
9. Tesis içerisinde zorunluluk olmadıkça yüzeylere dokunulmamasına, dokunulduğunda ise el antiseptiği kullanılmasına,
10. Spor sırasında ellerin yüze değdirilmemesine,
11. Maç sırasında ve sonrasında kucaklaşma/sarılma vb. yakın temasta bulunulmamasına,
Faaliyete başlayacak halı sahaların haftada en az bir kez denetlenmesinin sağlanmasına,
B. Bilardo salonlarının (Kafeterya, Restoran, Kıraathane vb. işletmelerin içerisinde bulunan bilardo masaları dâhil) 13.08.2020 tarihinden itibaren aşağıda belirtilen hususlara uyulması kaydıyla faaliyetlerine başlamasına,
a) Sağlık Bakanlığının 12.08.2020 tarihli ve 1331 sayılı yazısı ekinde yer alan ve güncel hali “Covid19SalgınYönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yayınlanacak olan “Covid19Kapsamında BilardoSalonlarında Alınması Gereken Önlemler” başlıklı bölümde belirtilen tedbirlerin uygulanmasına,
b) Covid19 salgınına karşı alınacak tedbirlerin uygulanmasından sorumlu ve denetim ekiplerinin iletişim içinde olacağı işletmenin Koronavirüs sorumlusu/sorumlularının görevlendirilmesine,
c) Bilardo salonlarının haftada en az bir kez denetlenmesinin sağlanmasına,
Konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın yukarıda belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanmasına, tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına.
Oy birliği ile karar verilmiştir.