Karar Tarihi: 26.06.2020
Karar Sayısı: 6/J
İlçemiz Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 26.Maddesi gereği Kaymakamlık toplantı salonunda; Ezine Kaymakamı Dr. Hacı Arslan UZAN başkanlığında 26.06.2020 tarihinde yapılan toplantıda aşağıda belirlenen kararlar alınmıştır.
GÜNDEM:
1-) Halk Sağlığı kapsamında COVİD-19 salgınının ülkemizde etkisi bitene kadar İlçemizde alınması gereken tedbirlerin görüşülmesi,
2-) Kurul üyelerinin istek ve önerileri.
KARAR:
1. 65yaş ve üzeri vatandaşlarımız (son üç yıl içinde organ ve kemik iliği nakliolanlar, immün yetmezliği olanlar ile böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girenhastalar hariç) turizm amacıyla yapacakları yolculuklarda “Turizm Amaçlı Seyahat İzinBelgesi” almak şartıyla istedikleri yerleşim yerine gidebilmesine,
2. TurizmAmaçlı Seyahat İzin Belgesine başvuracak 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızkendileri ile aynı durumda bulunan (65 yaş ve üzeri) eş, kardeş ve birinci derece yakınlarınıda kapsayacak şekilde en fazla 6 kişi için seyahat izin belgesi başvurusu yapabilmelerine,
3. 65yaş ve üzeri vatandaşlarımız Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi almak üzere Alo199 Vefa Sosyal Destek Hattı üzerinden veya elektronik ortamda e-Devletkapısındanİçişleri Bakanlığı e-başvurusistemine girerek seyahat izin işlemleri başlığının altında yeralacak turizm amaçlı seyahat izin belgesi verilmesi alt başlığını seçerek başvurularını23.06.2020 Salı günü, saat 09.00’dan itibaren gerçekleştirebilmelerine,
4. Başvuruformunda otel tatili, yazlık/devremülk, kiralık ev/villa ya da karavan tatiligerekçelerinden biri seçilecektir. Vatandaşlarımız;
• Otel tatili için rezervasyon belgelerini,
• Yazlık/devremülk için tapu örneklerini,
• Kiralık ev/villa tatili için ise kira sözleşmelerini,
• Karavan tatili için karavan sahiplik belgeleri ya da kira sözleşmelerini zorunlu olarak başvuru sırasında sisteme yükleyeceklerdir.
5. TurizmAmaçlı Seyahat İzin Belgesi alacak vatandaşlarımız otobüs, uçak, tren veözel araç ile yapacakları yolculuklar için başvuru yapabilmelerine,
6. Başvurusırasında başvuranın ve beraberindekilerin; Covid19evde izolasyonsorgusunun yanı sıra belirtilen hastalıklarının olup olmadığı hususu da sistem üzerindenotomatik olarak sorgulanmasına,
7. Vatandaşlarımızınbelge almak için herhangi bir sağlık kuruluşuna ya daKaymakamlığa gitmelerine gerek bulunmamaktadır. Turizm Amaçlı Seyahat İzinBelgesi başvuruları otomatik olarak değerlendirilecek ve sonuçlandırılmasına,
8. İzinbaşvurusu kabul edilenlere SMS yolu ile bilgilendirme yapılacak olup ayrıca e-Devletüzerinden başvuru onay belgesi çıktısı da alınabilmesine,
9. İzinbaşvurusu kabul edilen 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın bilgileri otomatik olarak gidecekleri il Valilikleri ile kayıtlı olduğu aile hekimine bildirilecektir. Kayıtlıoldukları aile hekimleri tarafından gerekli takipleri yapılmasına,
10. Ülkemize yurtdışından gelen yabancı turistleri taşıyan yabancı plakalı toplu taşımaaraçlarının araç içi oturma planı kısıtlamasına uygun olupolmadığına bakılmaksızın hudut kapısına geldiği sıradaki yolcu sayısını artırmamak (ülkemiziçerisinde varış noktasına kadar yeni yolcu almamak) kaydıyla yolcu taşımalarına müsaadeedilmesine,
11. 65 yaş ve üzeri yabancı turistlerin, ülkemiz içerisinde gerçekleştireceklerişehirlerarası seyahatlerinde “Seyahat İzin Belgesi” aranmamasına,
Yükseköğretim Kurumları Sınavının halk sağlığı açısından en uygun koşullarda gerçekleştirilebilmesi için 27 Haziran 2020 Cumartesi günü saat 09.30 ile 15.00 arasında ve
28 Haziran 2020 Pazar günü saat 09.30 ile 18.30 arasında belirli istisnalar çerçevesinde sokağa çıkma kısıtlaması getirilmiştir.
Öte yandan, turizm sezonunun açılması ve ülkemize giriş-çıkış kısıtlamalarının kaldırılması sonrasında önümüzdeki süreçte yerli ve yabancı misafirlerin turizm beldelerine yoğun rağbet göstermesi beklenmektedir.
Bu çerçevede;
1. Dahaönceden yapılmış rezervasyonların ve bundan sonra yapılacak tur satışlarınınolumsuz etkilenmemesi adına halihazırda konaklayan ya da konaklama ve turrezervasyonları yaptırmış olan yerli ve yabancı turistlerin;
a) Rezervasyon yaptırdıkları konaklama tesisine ulaşımları (Gerek havaalanı, otogar,gar, liman gibi toplu ulaşım araçlarının varış noktaları ile konaklama tesisleri arasındakitransferleri gerekse özel araçlarla gerçekleştirecekleri şehirlerarası yolculuklar),
b) Plajlardan yararlanmaları (konakladıkları tesise ait plaj bulunmaması halinde halkplajları dahil),
c) Müze ve ören yerleri ile tarihi/kültürel/dini anıtları/ibadethaneleri/türbeleriziyaretleri,
2. Ayrıcabu hizmetleri sunacak işletme veya yerlerde çalışanların,YKS sınavının olduğu 2728Haziran tarihlerinde belirli saat aralığında uygulanacaksokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmalarına,
İnternet kafeleri/salonları ve elektronik oyun yerlerinin, faaliyetlerine izin veren mevzuat hükümleri (İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik vb.) ile iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirlere ilave olarak aşağıda belirtilen tedbirlerin alınması kaydıyla 01.07.2020 tarihinden itibaren faaliyetlerine başlayabilecekleri değerlendirilmiştir.
A. Genel Esaslar
1. Bu işyerlerinin işletmecileri temizlik, maske, mesafe önlemleri başta olmak üzere bu Kararda yer alan ve Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından belirlenen kurallarla ilgili tedbirleri eksiksiz şekilde alınmasına,
2. Bu çerçevede işletmeciler tarafından, genel kullanım alanlarına ve oturum düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanacak, internet kafeleri/salonları ve elektronik oyun yerlerinin müşteri kapasitesi mesafe kuralına göre belirlenecek, kapasite bilgisi işletmenin girişinde görülebilir bir yere asılacak ve bu kapasiteye uygun sayıda müşteri kabul edilmesine,
3. Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişleri internet kafeleri/salonları ve elektronik oyun yerlerinin girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılmasına,
4. İnternet kafeleri/salonları ve elektronik oyun yerleri içerisinde aynı anda bulunabilecek kişi sayısına ilişkin planlama (çalışan ve müşteriler dâhil edilerek hesaplanacak şekilde) kişi başına 4 metrekareden az olmayacak şekilde yapılmasına,
5. Aynı anda içeride bulunacak kişiler ve masalar/üniteler arasında en az 1 metre mesafe kuralına uyulacak, bu mesafe yer işaretleriyle belirlenecektir. Tek ünitede iki ve daha fazla kişiyle oynanan oyunlarda her bir kişi arasında en az 1 metre mesafe olmasına,
6. Masa/üniteler arasında şeffaf branda, cam bölme, ahşap kenarlık gibi unsurlarla teması azaltıcı tedbirler alınmasına,
7. İnternet kafeleri/salonları ve elektronik oyun yerlerine maskesiz müşteri ya da çalışan alınmayacaktır. İçeride bulunulan süre boyunca da maske takmaya devam edilmesine, Kullanılmış maskeler kapaklı çöp kutusuna atılacak ve düzenli olarak boşaltılmasına,
8. Bahse konu işyerlerinin içerisinde kontrolsüz şekilde kalabalık oluşmasını engellemek için giriş kapısında tedbir alınacaktır. Bu kapsamda, dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici (kapının her iki tarafından tutturularak asılabilecek basit bir kırmızı renkli kordon ya da şerit vb.) konulmasına,
9. İçeride ortak kullanım amacıyla gazete, dergi vb. bulundurulmasına,
10. Müşterilere kartla temassız ödeme yapabilecekleri hatırlatılarak mümkün olduğunca nakit ödemeden kaçınılması sağlanacak, müşterilerin temas ettiği/edeceği ödeme terminali (POS cihazı vb.) her müşteriden sonra mutlaka %70’lik alkol ile temizlenecek/dezenfekte edilmesine,
11. Masa/sandalyeler, bilgisayar ekranı, klavye ve mouse, oyun konsolu vb. ekipman ve malzemeler her müşteri kullanımından sonra %70’lik alkolle silinmesine,
12. Yiyecek/içecek servisi işletme personeli tarafından mesafe kuralına uygun olarak yapılacak olup kişilerin yiyecek ve içeceklerini kendilerinin almasına müsaade edilmemesine,
13. Çay/kahve ve diğer içeceklerin servisinde tek kullanımlık malzemeler kullanılmasına,
14. İnternet kafeleri/salonları ve elektronik oyun yerlerinde bulunan mutfak, çay ocağı ve servis alanları, İç İşleri Bakanlığının 30.05.2020 tarihli ve 8556 sayılı Genelgesi hükümlerine ve COVID-19 kapsamında Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından kafe ve restoranlar için hazırlanan kurallara göre düzenlenmesine,
B. Personele Yönelik Önlemler
1. Personelin COVID-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesi sağlanmasına,
2. Personelin giriş/çıkışlarında vücut ısısı ölçümleri termal sensörlerle ya da temassız ateş ölçerlerle yapılacak ve bu veriler günlük olarak kayıt altına alınacak ve asgari 14 gün süreyle saklanmasına,
3. Personel, kendisinde veya birlikte yaşadığı kişilerde COVID-19 semptomlarını görmesi halinde bu durumu vakit kaybetmeksizin işletme yöneticisine bildirilmesine,
4. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan personel, tıbbi maske takılarak COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmesine,
5. COVID-19 tanısı alan ve temaslısı personel il/ilçe sağlık müdürlüğü tarafından Sağlık Bakanlığı COVID-19 Rehberindeki kurallara göre yönetilmesine,
6. Personelin tümü kuralına uygun maske takacak, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilecek, değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya kullanılmasına,
7. Personelin el hijyenine dikkat etmesi sağlanacak ve bu konuda personel sürekli uyarılmasına,
8. Personelin iş kıyafetleri günlük olarak değiştirilmesine,
9. Bu işyerlerindeki personelden temizlik yapan ve bulaşık yıkayan haricindeki çalışanlar (sahte güven hissi uyandırmamak adına) eldiven kullanmamasına,
10. Dinlenme alanlarında da personel arasında en az 1 metrelik mesafe korunacak ve maske takılmasına,
C. Müşterilere Yönelik Önlemler
1. İçeriye girmeden görünür bir yere asılmış olan içeride uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirme okunacak ve belirtilen kurallara uyulmasına,
2. Müşterilerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak, vücut ısısı 38 dereceden yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacaktır. Ateş ölçen personel/sorumlu tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmasına,
3. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan, COVID-19 vakası veya temaslısı kişiler internet kafeleri/salonları ve elektronik oyun yerlerine alınmamasına,
4. Müşterilerin diğer müşteriler ve çalışanlar ile aralarındaki en az 1 metre mesafeyi korumaları hususunda uyarılması sağlanmasına,
5. İnternet kafeleri/salonları ve elektronik oyun yerlerine girmeden önce ağız ve burnu tamamen kapatacak şekilde kuralına uygun maske takılacaktır. İşletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulacak, maskesiz müşterilere girişte maske dağıtılacaktır. İçeride maske çıkarılmamasına,
6. İnternet kafeleri/salonları ve elektronik oyun yerlerine girerken el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya kullanılmasına,
D. Temizlik ve Hijyen
1. İnternet kafeleri/salonları ve elektronik oyun yerlerinde her gün düzenli olarak temizlik yapılmasına, sık kullanılan alan ve malzemeler daha sık temizlenmesine,
2. Yer ve yüzeylerin temizliğinde nemli silme-paspaslama tercih edilecektir. Toz çıkaran fırça ile süpürme işlemlerinden kaçınılmasına,
3. Bu işyerlerinin temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (bilgisayar klavyeleri, mouselar, oyun konsolları, kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilecektir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılacaktır. Klor bileşiklerinin uygun olmadığı yazar kasa, bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri %70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmasına,
4. Yüzey temizliği ve dezenfeksiyonu için; virüslere etkinliği gösterilmiş etken maddeleri içeren ve Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ‘Biyosidal Ürün Ruhsatı’ bulunan yüzey dezenfektanları kullanılabilmesine,
5. Temizlik bezleri kullanım alanına göre ayrılacak ve her kullanım sonrası uygun şekilde temizlenecektir. Yıkanabilen, tekrar kullanılan temizlik malzemelerinin en az 60o C’da yıkanması sağlanmasına,
6. Tuvaletlere el yıkama ile ilgili afişler asılmasına,
7. Tuvaletlere tuvalet kâğıdı ve tek kullanımlık kâğıt havlu konulacaktır. Hava ile el kurutma cihazları çalıştırılmamasına,
8. Tuvaletlerde sıvı sabun bulundurulacak ve devamlılığı sağlanmasına,
9. Tuvaletlerdeki bataryalar ve sabunluklar mümkünse fotoselli olmasına,
10. Tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmamasına,
11. Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanacaktır. Temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp çöp kutusuna atacak, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamasına,
12. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan işyerlerinin havalandırması doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenecek, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmasına,
13. Klima ve vantilatör kullanılması halinde Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan “COVID-19 Kapsamında Klima/İklimlendirme Sistemlerinde Alınacak Önlemler”e uygun hareket edilmesine,
14. İnternet kafeleri/salonları ve elektronik oyun yerlerinin kapı ve pencereleri açılarak yeterli hava dolaşımı sağlanacak şekilde sık havalandırılması sağlanmasına,
E. Diğer Hususlar;
Alışveriş merkezleri içerisinde bulunan elektronik oyun merkezleri de (kaydırak, salıncak, kum/top havuzu vb. çocuk oyun alanları hariç) bu Genelgede belirtilen usul ve esaslar dahilinde hizmet verebilmelerine,
Düğün salonları 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayabilecekleri karara alınmıştır.
Bu kapsamda düğün törenleri için kullanılacak mekanların faaliyetlerine izin veren mevzuat hükümleri ile iş sağlığı ve güvenliliğine ilişkin tedbirlere ilave olarak aşağıda belirtilen tedbirlerin alınması gerekmektedir.
A. Genel Esaslar
1. Düğünler bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılmasına ve süre kısa tutulmasına,
2. Düğünlerin yapılacağı mekanların işletmecilerin/sorumluları tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanmasına, Düğün mekanının mesafe kapasitesi mesafe planına göre belirlenmesine, bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilecek ve kapasite bilgisi düğün mekanının girişinde görülebilir bir yere asılmasına, Hazırlanan plan çerçevesinde mekanın girişlerinde ve sıra oluşalabilecek her noktada mesafesi sağlamaya yardımcı yer işaretlemeleri yapılmasına,
3. Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişleri düğün yapılacak mekanların girişlerine ve içerinde uygun yerlere asılmasına,
4. Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak, 38°C’ den yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanmasına, Ateş ölçen personel/sorumlu tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmasına,
5. Düğün mekânlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında (ana salon, bina girişi, kantin/kafeterya, lavabolar vb.) el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulmasına, teması mümkün olduğunca azaltabilmek için bunların mümkünse fotoselli olmaları ve misafirlerin ellerini dezenfektan/el antiseptiği ile temizlemelerinden sonra içeri girişleri sağlanmasına,
6. Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulmasına,
7. Düğün yapılacak mekânlara maske takılarak girilmesine, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulmasına, maskesiz misafirlere girişte maske dağıtılmasına, Ayrıcamaskelerin düğün sürecinde de takılmasının (gelin, damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil olmak üzere) sağlanmasına,
8. Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odaların tercih edilmesine,
9. Düğün esnasında veya akabinde yemek ikramı olması durumunda 30.05.2020 tarihli ve 8556 sayılı Genelge hükümlerine ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “COVID19 kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yemeİçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler”e uyulmasına,
10. Misafirlerin oturma düzeninin masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenmesine,
11. Mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafir grubu için uygulanmamasına,
12. Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da kucaklama/sarılma yapılmamasına, mesafenin korunmasına,
13. Takı merasiminin, hediyelerin düğün mekânının uygun bir yerinde bulundurulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılmasına,
14. Toplu fotoğraf çekimlerinin yapılmamasına, fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulmasına, Ancak maske kullanmak ve mesafe kuralına uymak kaydıyla misafirler gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabilmelerine,
15. Bu Karar kapsamında düğün yapılacak mekânlarda, kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmamasına (gelin ve damat hariç), Sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dâhil) yapılmasına,
16. Düğün mekânlarında bulunan mescitlerin 22/05/2020 tarihli ve 8357 sayılı Genelge hükümlerine uygun olarak kullanıma açılmasına,
17. Düğün mekânlarında bulunan kantin/kafeteryalarda temizlik, maske kullanımı ve mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulmasına,, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılmasına, Bu hizmetlerin sunumu sırasında Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID19 Kapsamında Büfe, Kantin ve Bayilerde Alınması Gereken Önlemler”e uyulmasına,
18. Genel kullanım alanlarına atık kutuları konulmasına,, bu kutuların sadece maske, eldiven gibi malzemeler için kullanılacağı belirtilmesi ve bu atıkların imha edilirken diğer atıklarla birleştirilmemesine,
19. Davetlileri düğün yapılacak mekânlara taşıyacak otobüs/minibüslerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler’e uyulmasına,
20. Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her nokta (kapı kolu, vites, direksiyon, vb.) temizlendikten sonra araç misafire teslim edilmesine,
21. Asansörlerin kullanımının sınırlandırılmasına, kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilecek ve bu sayının asansör girişinde belirtilmesine, Asansör içerisinde mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanların, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmesine,
B. Düğün Yapılacak Mekânlar
1. Kapalı Alanlarda Yapılacak Düğünler;
a) Kapalı alanlarda yapılacak düğünlerde mekânın sağlıklı havalandırılması için iki düğün arasında en az 1 saatlik zaman bırakılmasına, bu süre zarfında şartlara göre kapı/pencere açılarak veya merkezi sistemlerle doğal hava sirkülasyonunun sağlanmasına,
b) Düğün yapılacak kapalı mekânlarda bulunan çocuk oyun alanlarının kullanılmamasına,
2. Açık/Kır/Bahçe vb. Yerlerde Yapılacak Düğünler;
Açık mekânlarda bulunan çocuk oyun alanlarındaki sık dokunulan yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonunun sağlanmasına, Ulaşılabilir alanlarda el antiseptiği bulundurulmasına, Koronavirüs (COVID19) bulaşma riskini artıracağı için 1 metreden yakın temas gerektiren aktivitelerin yapılmamasına,
3. Köy/Sokak Düğünleri;
a) Düğün sahiplerine düğün yapılacağına dair bildirimde bulunurken bu Karar hükümlerinin tebliğ edilmesine, aynı zamanda düğün sahiplerinden Karar hükümlerine uyulacağına ilişkin taahhütname alınmasına, (EK).
b) Yemek verilmesi durumunda tek kullanımlık malzemeler (çatal, kaşık, tabak vb.) tercih edilmesine,
4. Düğün Esnasında veya Akabinde Kokteyl vb. Etkinlik Olması
a) Kokteyl vb. masalarının arası en az 1,5 metre olacak şekilde düzenlenmesine,
b) Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulmasına,
c) “Açık Büfe” uygulanması durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmasını ve misafirlerin yiyeceklerle temas kurmalarını engelleyici bir cam siperlik bulundurulmasına, İstenen yiyeceklerin önlemler dâhilinde bir görevli tarafından misafirlere verilmesinin sağlanmasına,
d) Ortak kullanımda olan çay/kahve makinası, sebil, içecek makinası ve benzeri cihazların personel vasıtasıyla kullanımına müsaade edilmesine,
C. Ortam Temizliği, Dezenfeksiyonu ve Havalandırması
1. Düğün mekânlarının temizliği günlük olarak yapılacak ve bu mekânların düzenli olarak havalandırılmasına,
2. Düğün mekânlarının temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin temizliğine azami düzeyde dikkat edilmesine,
3. Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanmasına,
4. Genel tuvaletlerin giriş kapılarının mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenmesine, düzenlenememesi halinde uygun şekilde paravan konularak giriş kapıları açık tutulmasına, Ayrıca tuvaletlerde devamlı sıvı sabun, tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu ve çöp kutusu bulundurulması ve teması mümkün olduğunca azaltabilmek için muslukların, sıvı sabun ünitelerinin mümkünse fotoselli olmaları sağlanmasına, El kurutma cihazlarının kullanımına izin verilmemesine,
5. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan alanların havalandırması doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmesine, kapı ve pencereler açık bırakılarak doğal havalandırma sağlanacak ve havalandırma sistemlerinin kullanımı ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığının İklimlendirme Rehberinde belirtilen kurallara uyulmasına,
D. Düğün Yapılacak Mekânlarda Görevli Personele Yönelik Önlemler
1. Personelin COVID19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesinin sağlanmasına,
2. Personel girişinde, el dezenfeksiyonu veya antiseptiği bulundurulmasına,
3. Personelin giriş/çıkışlarında vücut ısısı ölçümlerinin termal sensörlerle ya da temassız ateş ölçerlerle yapılmasına ve bu veriler günlük olarak kayıt altına alınması ve asgari 14 gün süreyle saklanmasına, ayrıca personelin birlikte yaşadığı kişilerin de koronavirüs (COVID19) açısından izlenebilmesi için personelden bu kapsamda bilgi alınmasına,
4. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan/gelişen çalışanların tıbbi maske takılarak COVID19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmesine,
5. Düğün mekanlarında çalışan personel için yeterli miktarda koruyucu ekipman bulundurulmasına, Tüm personelin, çalışma esnasında çalışma alanının gerektirdiği tıbbi/bez maske, yüz koruyucu şeffaf siperlik vb. kişisel koruyucu ekipmanı kullanmasına, (Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilecek, yeni maskenin takılması esnasında ise el temizliğine özen gösterilecektir.)
6. Personel kıyafetlerinin günlük temizliği ve hijyeni sağlanmasına,
7. Personelin, el hijyenine dikkat etmesi konusunda sürekli uyarılmasına, (El hijyenini sağlamak için ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanacağı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiğinin kullanılacağı hususu esas alınacaktır.)
8. Düğün mekânlarında görevli personelin tuvalet, dinlenme, ortak yemek ve sosyal alanları mesafe koşullarına göre düzenlenerek (bu konuda gerekirse yer işaretlemeleri, şerit, bariyer vb. düzenlemeler yapılacak) bu alanların kapasitesi belirlenecek ve belirlenen kapasiteye uygun olacak şekilde personelce kullanımına müsaade edilmesine, Bu alanların temizliği ve kurallara uygun şekilde dezenfeksiyonu düzenli olarak sağlanmasına, ayrıca buralarda alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı bulundurulmasına,
9. Personel, kendisinde veya birlikte yaşadığı kişilerde Koronavirüs (COVID19) semptomlarının görmesi halinde bu durumu vakit kaybetmeksizin işletme yöneticisine bildirilmesine,
10. Düğün mekânının yönetimi tarafından personele belirli periyotlar halinde ve herhangi bir şüpheli durumun varlığı (yüksek ateş, öksürme, nefes daralması, koku alma duyusunda kayıp, halsizlik vb.) halinde Koronavirüs (COVID19) testi yaptırılmasına, sonuçlar kayıt altına alınarak muhafaza edilmesine, test sonucu pozitif çıkan ya da test sonucu pozitif biriyle temaslı olması nedeniyle takibe giren, test sonucu pozitif olup iyileşen ancak son negatif test sonucundan itibaren 14 günlük takip süresi geçmeyen ve kendisi veya birlikte yaşadığı kişinin şüpheli durumda olması nedeniyle test yaptırılan personelin test sonucu alınana kadar çalışmasına kesinlikle müsaade edilmemesine,
E. Diğer Hususlar
Nişan, gelin alma, kına, sünnet düğünü vb. etkinliklerde de yukarıda belirtilen kural ve esaslara uygun hareket edilmesi sağlanmasına,
Konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın yukarıda belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanması, tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,
Oy birliği ile karar verilmiştir.